Zij-instroom
Onderwijs verandert continu. En daar is relevante vakkennis van docenten voor nodig. Als zij-instromer vind je het leuk om die kennis te delen met onze studenten. Op onze vacaturesite vind je verschillende vacatures waarop je kunt solliciteren als zij-instromer. Werken binnen het mbo kan op verschillende manieren, van hybride docent tot een volledige omscholing. Om je op weg te helpen hebben we hieronder de mogelijkheden voor je op een rij gezet.
Je weet het zeker; jij gaat voor het onderwijs! Je wilt leren hoe je de kennis die jij bezit zo goed mogelijk kan overbrengen aan jouw studenten. Hiervoor ga je je bevoegdheid halen. Deze bevoegdheid heet binnen het mbo een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift. Dit is een opleiding van 1,5 jaar waarbij je één dag per week naar school gaat en minimaal twee dagen per week voor de klas staat. Om als zij-instromer te starten moet je beschikken over een hbo of wo opleiding of een mbo opleiding en minimaal drie jaar praktijkervaring in het vak waarin je les wilt geven. Omdat we het belangrijk vinden jou goed te ondersteunen, krijg je tijd voor de scholing en worden de kosten vergoed.
Een andere optie om je bevoegdheid te behalen is het volgen van een lerarenopleiding. Deze opleiding duurt meestal zo’n vier jaar, en biedt direct de mogelijkheid om les te geven in het voortgezet onderwijs. Hiervoor is een havo of mbo-niveau diploma een vereiste.
Voor hybride docenten, oftewel docenten die deels in de beroepspraktijk werken en deels voor de klas staan is er sinds dit jaar een opleiding op maat; het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Light. Jij gaat voor deze opleiding als je maximaal twee dagen per week voor de klas wilt staan. Deze halfjarige opleiding helpt je om jouw vakkennis over te brengen. Ben je daarna zo enthousiast over het onderwijs dat je helemaal over wilt stappen? Dat komt goed uit! Je hoeft dan nog maar één jaar te studeren en je bevoegdheid is binnen!
Wil je meer weten over de overstap naar het onderwijs of wil je weten hoe een dag als leraar eruitziet? Vanuit het samenwerkingsverband Utrecht Leert worden verschillende activiteiten georganiseerd om kennis te maken met het onderwijs. Daarmee krijg je een goed beeld van het beroep als leraar. Ook kun je je cv laten checken waarbij je advies krijgt over jouw mogelijkheden. Kijk op www.utrechtleert.nl voor meer informatie.